Historiek

Weverij Jules Clarysse NV in Pittem

Historiek Clarysse

Jules Clarysse richtte het Belgisch familiebedrijf op in 1953. De kleine weverij van toen groeide uit tot de Europese leider in de productie van bad- en keukenhanddoeken met klanten in meer dan 60 landen. 

Hoe het allemaal begon...

Jules Clarysse en zijn vrouw Maria-Emelie Cleppe
Oprichter Jules Clarysse met zijn vrouw Maria-Emelie Cleppe voor de poort van de toenmalige confectie-afdeling. Die oorspronkelijke gebouwen maken nog steeds deel uit van onze fabriek.

Jules Clarysse had het ondernemersbloed al langer door de aderen stromen toen hij in 1953 de Clarysse-weverij startte. Als soldaat die de Eerste Wereldoorlog overleefde, wist hij van aanpakken en werkte hij jarenlang intensief als landbouwer om zijn veertienkoppig gezin groot te brengen.

Clarysse ontstond officieel pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar het bedrijf kende zijn start bijna twintig jaar eerder al, in 1935. In een oude schuur waar Jules samen met zijn zonen enkele weefgetouwen had opgetrokken, hielp hij de hele buurt aan een job en weefde hij in eerste instantie enkel keukenhanddoeken.

De handdoekencollectie werd al snel uitgebreid en Clarysse groeide stilaan uit tot een gevestigde marktwaarde. Het bedrijf gaat na meer dan zestig jaar nog steeds over van generatie op generatie en wist zich op die manier op te werken tot Europa’s leider in bad- en keukentextiel.